سفارش تبلیغ
صبا ویژن
برقکاری ساختمان
< 1 2 3 4 >
نوشته شده در تاریخ 98/2/10 ساعت 9:33 ص توسط شاهین محبی


پایان نامه


انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری یکی از مهمترین وظایف دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی می باشد. انتخاب عنوان مناسب، نگارش پروپوزال، پایان نامه ارشد و رساله دکتری به صورت استاندارد و دفاع اصولی و پرقدرت از پایان نامه جزء مهمترین ارکان موفقیت در مقاطع تحصیلات تکمیلی هستند. به طور کلی انجام پایان نامه کاری زمان بر است که دانش و تجربه زیادی نیازمند است. مرکز تخصصی آبنوس شما را در مشاوره و آموزش انجام پایان نامه  و سایر تحقیقات یاری میرساند. انجام پایان نامه توسط آبنوس به صورت ارتباط مستقیم و آسان با متخصص انجام پروژه و خدمات بدون محدودیت در آموزش پروژه ، رفع اصلاحات پروژه بدون محدودیت ، ارائه تمامی فایلهای نرم افزاری پروژه و پشتیبانی صحت فایلهای پروژه تا یک ماه بعد از انجام پروژه می باشد. شما میتوانید از طریق تلگرام یا ایمیل درخواست انجام پایان نامه خود را برای پیگیری به صورت مکتوب ارسال نمایید. تیم پشتیبانی آبنوس مشاوران در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگو خواهند بود. گروه تحقیقاتی آبنوس  با چندین سال تجربه در عرصه انجام پایان نامه و با در اختیار داشتن متخصصین و اساتید حضوری با تجربه آماده انجام پایان نامه در کلیه رشته های دانشگاهی می باشد.

 



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/9 ساعت 9:39 ص توسط شاهین محبی


بر باد رفتن آرزوی خرید مسکن با پس انداز


 

  • بر باد رفتن آرزوی خرید مسکن با پس انداز
     ،

     بر اساس گزارشی که وزارت راه و شهرسازی در سال 93 منتشر کرد، سال‌های 1389 تا 1391 بیشترین طول دوره انتظار برای مسکن دار شدن خانوارهای ایرانی بود، به طوری که در سال 1389، هر خانوار ایرانی با ذخیره یک سوم درآمد خود برای خانه دار شدن باید 35 سال انتظار بکشد و این میزان در سال 90 با افزایش درآمد به 33 سال و در سال 1391 با افزایش قیمت مسکن به 36 سال رسید.

    این آمار نشان می‌دهد که رشد بیش از 100 درصدی قیمت مسکن در یک سال گذشته قطعا این آمارها را جابه جا خواهد کرد، به طوری که اگر درآمدها را به میزان نرخ تورم رشد کرده تلقی کنیم، این رشد قیمت مسکن است که از این نرخ تورم پیشی گرفته و هر خانوار ایرانی که حداقل دستمزد را دریافت می‌کند، حداقل باید 40 سال پس انداز کند تا بتواند صاحب مسکن شود.

    بنابراین گزارش، خانوارهای ایرانی بر اساس آمار عملکردی وزارت راه و شهرسازی در سال 1391 اگر تمام درآمد سالانه خود را ذخیره کنند، ظرف 12 سال خانه‌دار خواهند شد و با ذخیره یک سوم حقوق خود باید برای خانه‌دار شدن 36 سال انتظار بکشند.

    شاخص دسترسی به مسکن شهری برای یک واحد نمونه 100 متر مربعی با ذخیره تمام حقوق سالانه خانوار در سال 1376 پنج سال بوده است که این شاخص در سال 1383 نیز پنج سال و در سال 76 به شش سال رسیده است.

    گزارش دیروز بانک مرکزی که متوسط قیمت مسکن در تهران را 11 میلیون و 270 هزار تومان است نشان داد که باید مدت انتظار برای خرید یک واحد مسکونی را بیش از 40 سال در نظر گرفت و آن را تایید کرد.

    شاخص دسترسی به مسکن شهری بر اساس درآمد خانوار و قیمت مسکن طی هر سال بنابر گزارش‌های هزینه-درآمد مرکز آمار ایران و گزارش‌های آماری دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن تهیه شده است و به عبارتی در سال 1371 هر خانوار ایرانی با محاسبه قیمت یک واحد نمونه 100 متر مربعی به ارزش 21700 هزار ریال و درآمد 3541 هزار ریال طول دوره انتظار(ذخیره یک سوم درآمد سالانه خانوار) 18 سال بوده است که در سال 1376 با افزایش درآمد به 12116 هزار ریال و قیمت مسکن 59700 هزار ریال طول دوره انتظار به 15 سال رسیده است.

    *انتظار بیش از 46 سال در صورت تغییر نکردن قیمت مسکن

    مهدی روانشادنیا کارشناس مسکن در مورد اینکه آیا می‌توان با پس انداز صاحب مسکن شد، گفت: اگر متوسط قیمت یک متر مربع مسکن که به تازگی از سوی بانک مرکزی منتشر شده را 11 میلیون تومان در نظر بگیریم، اگر یک متقاضی بخواهد یک واحد مسکونی 75 متری خریداری کند، باید حدود 825 میلیون تومان پرداخت کند، حال اگر حداقل حقوق 1،5 میلیون تومان در نظر گرفته شود، باید بیش از 46 سال در صورت تغییر نکردن قیمت مسکن انتظار و پس انداز کند، تا صاحب مسکن شود.

    وی افزود: به هر حال مکانیزم های تامین منابع مالی و تسهیلات شاید به نوعی بتواند به خانه دار شدن کمک کند، اما سقف کنونی تسهیلات مسکن پاسخگوی خرید مسکن نیست و پوشش چندان مناسبی در شهرهای بزرگ برای خرید نمی‌دهد.

    هر چند اسلامی وزیر راه و شهرسازی روز گذشته در پاسخ به این سئوال خبرنگار فارس که پرسید، آیا با توجه به رشد قیمت مسکن پس انداز هنوز هم می تواند مردم را صاحب مسکن کند، نکته جالبی مطرح کرد و گفت: با بلیت بخت آزمایی که نمی‌توان صاحب مسکن شد و پس انداز که از گذشته بوده می‌تواند در خانه‌دار کردن مردم کمک کند.

    *2 راهکار برای کاهش دوره انتظار مسکن و کاهش شاخص دسترسی به مسکن

    ایرج رهبر نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان تهران دو راهکار را برای کاهش دوره انتظار مسکن و کاهش شاخص دسترسی به مسکن پیشنهاد کرده و می‌گوید: «افزایش قدرت خرید، نه با افزایش سقف تسهیلات و کاهش قیمت مسکن دو راهکاری است که دولت می‌تواند برای بهبود وضعیت بازار مسکن اتخاذ کند.

     وی معتقد است که کاهش قیمت مسکن تنها درصورتی اجرایی خواهد شد که دولت با ارائه تسهیلات به انبوه‌سازان، تولید مسکن در کشور را افزایش دهد. به‌عبارت دیگر، با توجه به اینکه درحال حاضر برای پاسخ به تقاضای مسکن در کشور، باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی تولید شود، در نتیجه نیاز است، دولت ابتدا با ارائه تسهیلات ازجمله زمین ارزان‌قیمت و سایر تسهیلات ارزان، زمینه افزایش تولید مسکن را فراهم کند.»

    بیت‌الله ستاریان کارشناس مسکن نیز معتقد است که برای جبران کسری میان عرضه و تقاضای بازار مسکن، برنامه درازمدتی نیاز است که باید براساس آن زمینه تولید متناسب با تقاضا آغاز شود. برای اجرای این طرح باید همه ابزار‌های مالی در اختیار مسکن و بخش خصوصی قرار داده شود.

    پس‌انداز کردن برای خرید مسکن که در دولت یازدهم با تاسیس صندوق پس انداز مسکن با سقف پرداخت 80 میلیون تومان آغاز به کار کرد، شاید در همان سال 93 می توانست تا 50 درصد قیمت یک واحد مسکونی متوسط را پوشش دهد، اما حال با توجه به رشد لجام گسیخته مسکن که از شرایط اقتصادی تاثیر گرفته است، نشان می‌دهد، حتی مکانیزم تامین منابع مالی هم نمی‌تواند در کنار پس انداز به متقاضیان مسکن کمک کند.

    داده‌های آماری (گزارش روز گذشته بانک مرکزی در خصوص قیمت مسکن موید این موضوع است) نشان می‌دهد که در گروه هدف این برنامه (یعنی خانوارهای فاقد مسکن ملکی) پس‌انداز قابل ذکری وجود ندارد که با سپرده گذاری حتی در صندوق پس انداز مسکن که کفاف و پوشش کمتر از 20 درصدی قیمت یک واحد مسکونی را در تهران می‌دهد، بتوانند فرایند خرید مسکن را آغاز کنند که آمارهای اقتصادی بانک مرکزی در این مورد کاملا واضح است.

    «شاخص دسترسی به مسکن» از نسبت متوسط قیمت مسکن به متوسط درآمد سالانه خانوار به دست می‌آید. پس اگر یک خانوار در شرایطی تمام درآمد خود را به طور کامل پس انداز کند، در سال 1391 می توانست ظرف 12 سال خانه‌دار شود، پس در یک شرایط طبیعی (با توجه به مخارجی که دارد) اگر یک سوم درآمد خود را ذخیره کند برای خرید یک خانه باید 36 سال انتظار می‌کشید که عدد 36 به «طول دوره انتظار» تعبیر می‌شود.

    حال مطابق آمار بانک مرکزی، خانوارهای کشور، 34 درصد (بیش از یک سوم) از درآمدهای خود را صرف هزینه‌های مسکن می‌کنند.

    با این اوصاف آیا خانوارها کشش آن را دارند که علاوه بر چنین هزینه سرسام آوری، مبلغ جداگانه‌ای را برای سرمایه‌گذاری مسکن هزینه کنند و درصد بیشتری از درآمد خود را حداقل برای میان مدت به هزینه مسکن اختصاص دهند؟ به عبارت دیگر آمارها نشان می‌دهد که درآمد و دارایی خانوارهای فاقد مسکن، به سختی کفاف پرداخت اجاره و ودیعه محل سکونت فعلی آنان را می‌دهد و دارایی مضاعفی جهت سرمایه‌گذاری برای خرید مسکن باقی نمی‌ماند.



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/9 ساعت 9:34 ص توسط شاهین محبی


راهکارهای مدیریت مصرف سوخت


 

  • راهکارهای مدیریت مصرف سوخت
     ،

     اسعدی کارشناس انرژی در برنامه تیتر امشب در خصوص مدیریت مصرف سوخت تصریح کرد: متوسط مصرف بنزین در کشور اکنون حدود 100 میلیون لیتر  است اگر با همین ساز و کار دولت پیش برود بدون  شک مشکل ساز خواهد بود.

    وی افزود:  استمرار روند کنونی مصرف بنزین به لحاظ زیرساختی از منظر تولید بنزین  به کانون بحرانی تبدیل می‌شود و یک سیاست درستی باید اتخاذ شود. استمرار وضعیت مصرف کنونی سوخت خسارات‌های زیادی به لحاظ اتلاف منابع کشور و آلودگی هوا در بر دارد.

    اسعدی بیان کرد: در چنین شرایطی خودروسازان کشور فرصتی خوبی در اختبار دارد برای اینکه توسعه صنعت خودرو برای مصرف بهینه سوخت را در برنامه خود قرار دهند.

    این کارشناس انرژی در خصوص منطقی کردن قیمت حامل‌های انرژی گفت: این امر یکی از راهکار‌های مدیریت مصرف است. تا کنون با اتخاذ برنامه‌های کوتاه مدت در حوزه منطقی کردن قیمت همچون هدفمندی یارانه‌ها به صورت مقطعی راجع به این موضوع تصمیم گیری شد، اما نتایج مطلوبی در بر نداشته است.

    وی ادامه داد: قیمت یکی از عوامل اثرگذار در مورد مصرف هر کالایی است. سن خودرو، شرایط حمل و نقل عمومی، میزان مصرف خودرو در ازای 100 کیلومتر از جمله عوامل تاثیرگذار در مدیرت مصرف بنزین است ما نمی‌توانیم فقط یک عامل را در نظر بگیریم.

    این کارشناسن انرژی تصریح کرد: تا سال 84 به صورت سالانه قیمت بنزین را 10 درصد اضافه می‌کردند از سال 84 دولت پیشنهاد افزایش حامل‌های انرژی را در قالب برنامه مشخص به مجلس ارائه کند که تا سال 88 متوقف شد. اگر افزایش 10 درصدی سالانه قیمت حامل‌های انرژی را ادامه می‌دادیم تا الان اختلاف قابل توجهی با قیمت فوب خلیج فارس نداشتیم. این فضا حتما باید مدیریت شود.

    وی در پاسخ به این سوال که ادامه روند کنونی مصرف بنزین چه مشکلی به وجود می‌آورد گفت: پالایشگاه ستاره خلیج فارس تاکنون کمک کرده که نیاز به واردات نداشته باشیم، اما با این مصرف فعلی بنزین تنها تا سال 98 می‌توانیم ادامه دهیم و با ادامه روند کنونی مصرف نیاز به واردات بنزین خواهیم داشت که در این خصوص محدودیت داریم از داخل قابلیت تامین نداریم  و از خارج هم با این مضیقه‌ها به راحتی قابل وصول نیست همچنین زیرساخت‌های لازم برای توزیع و نقل و انتقال را نداریم.

    این کارشناس انرژی تصریح کرد: یکی از عوامل میزان مصرف بنزین به صنعت خودرو بر می‌گردد. اگر بخواهیم مدیریت جامعی داشته باشیم نباید تنها به دنبال ساخت پالایشگاه و واردات باشیم و باید پکیج کاملی از حمایت و برنامه داشته باشیم.

    وی افزود: باید تجدید نظر اساسی در حمایت از صنعت خودرو شود. صنعت خودرو بعد از حدود 50 سال هنوز چشم انتظار کمک دولت برای ادامه کار دارد. با بهبود کیفیت و تکنولوژی خودرو می‌توانیم میزان مصرف بنزین را در کشور مدیریت کنیم

    اسعدی در خصوص اینکه آیا اصلاح قیمت سوخت در کالا‌های دیگر تاثیر می‌گذارد گفت: این امر یک تصمیم اقتصادی است و  بدون وارد کردن یک سری هزینه‌ها امکان پذیر نیست می‌توانیم این را مدیریت کنیم.

    وی افزود: اینکه عرضه سوخت را از طریق کارت سوخت مدیریت کنیم امکان پذیر نیست مگراینکه در کنار آن سهمیه بندی شود، اما کارت سوخت زیرساخت‌های مناسبی برای مصرف بنزین فراهم می‌کند.  اگر سهمیه مشخص شود مازاد آن را باید برای ایجاد زیرساخت‌های مدیریت مصرف همچون افزایش حمل و نقل عمومی  استفاده شود.

    مصرف بنزین در ایران 3 برابر متوسط جهانی است

    در ادامه دادرس کارشناس انرژی در این خصوص بیان کرد: مدیریت مصرف بنزین به دو مولفه اصلی ذخیره انرژی و مدیریت اتلاف انرژی بستگی دارد. مصرف بنزین در ایران 3 برابر متوسط جهانی است که به  3 موضوع سن بالای ناوگان عمومی همچون تاکسی‌ها، زیاد بودن شعاع حمل سوخت برای  رسیدن به جایگاه‌های عرضه و نبود مدیریت مصرف بهینه سوخت  مربوط می‌شود.

    وی ادامه داد: در کشور ما 200 نفر از هزار نفر ماشین دارند و 800 نفر از سوبسید‌های یارانه محروم هستند در حالیکه در اروپا از هزار نفر 870 هزار نفر خودرو دارند و میانگین مصرف بنزین در اروپا یک سوم ایران است.

    وی بیان کرد: میانگین مصرف سوخت خودرو‌های ما در هر 100 کیلومتر 10 لیتر است در صورتی که در جهان 5 یا 6 لیتر است. دو برابر مصرف بنزین درخودرو داریم.

    این کارشناس انرژی تصریح کرد: آژانس بین المللی انرژی 3 آیتم برای قیمت گذاری در نظر می‌گیرد. این عوامل شامل توازن میزان عرضه و تقاضا، تناسب قیمت داخلی با صادراتی و تناسب قیمت حامل‌هایی انرژی نسبت به یکدیگر می‌شود.

    وی ادامه داد: کنترل قیمت بنزین  کمک به مردم نبوده بلکه عدم مدیریت مصرف حامل‌های انرژی بوده است.

    این کارشناس انرژی اظهار کرد: عدم تناسب قیمت گذاری سوخت، فراوانی عرضه بدون کنترل و عدم کنترل در مبادی خروجی 3 عامل تاثیرگذار در قاچاق سوخت محسوب می‌شود.

    وی ادامه داد: هر خودرو در سال 14 برابر یارانه فرد، یارانه سوخت می‌گیرد این باید مدیریت شود راهکار دولت در سهمیه بندی مفید خواهد بود، اما باید ساختار آن ایجاد شود.

    دادرس تاکید کرد: جایگاه‌های عرضه سوخت باید از نظر کیفیت  ارتقا یابند و  کارمزد جایگاه داران هم اصلاح شود همچنین افزایش سی ان جی به مدیریت مصرف بنزین کمک می‌کند.



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:31 ع توسط شاهین محبی


روابط عمومی شهرداری رامسر/پیام تبریک مشترک مهندس کحالی شهردار رامسر و رییس شورای اسلامی شهر رامسر به مناسبت روز شوراها ، روز کارگر و بزرگداشت مقام معلم


 

  • روابط عمومی شهرداری رامسر/پیام تبریک مشترک مهندس کحالی شهردار رامسر و رییس شورای اسلامی شهر رامسر به مناسبت روز شوراها ، روز کارگر و بزرگداشت مقام معلم

    سپاس و ثنای بی حد بر خالقی که به لطف استقرار مستحکم جمهوری اسلامی ایران و در راستای احترام و اکرام به شخصیت و هویت انسان و مردم عزیز ایران نهادی به نام شورای اسلامی در این کشور شکل گرفت. این روز با شکوه را به همه اعضای محترم شوراهای شهر و روستا که با وظیفه شناسی و توجه به اصل دانش محوری در حل مشکلات شهرستان تلاش میکنند، تبریک و تهنیت عرض نموده، سلامت همگان را از خدا وند بزرگ خواهانیم .

    ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد شهید مرتضی مطهری و تبریک هفته بزرگداشت مقام معلم، به معلمان سخت کوش ، امیدواریم که به لطف خداوند باری تعالی و در ظل توجهات حضرت ولی عصر( عج ) با تلاش و همت همه معلمان صبور این سرزمین شاهد شکوفائی هرچه بیشتر نونهالان و دانش آموزان عزیز این خطه از میهن اسلامی باشیم.

    همچنین به پاس فرارسیدن یازدهم اردیبهشت ، نکوداشت روز جهانی کار و کارگر و به رسم تقدیر از خدمات صادقانه و بی دریغ کارگران شریف،مومن و صبور ایران اسلامی ، بالاخص کارگران زحمتکش ، متعهد و صدیق شهرداری رامسر ، این فرصت را مغتنم دانسته و زحمات بی دریغ آنان را ارج می نهیم. ضمن تقدیر از کارگران متعهد و پر تلاش شهرمان ، این روز خجسته را به یکایک آنان شاد باش عرض نموده،توفیق و سلامتی همه عزیزان را از درگاه خداوند متعال مسئلت می نماییم .

    سعید صفاتی                                              رضا کحالی

    رییس شورای اسلامی شهر رامسر                              شهردار رامسر

    لینک اصل محتوا در شهرداری رامسر



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:30 ع توسط شاهین محبی


پیام تبریک مهندس شفیعی شهردار کلانشهر اراک به مناسبت 9 اردیبهشت روز شو...


 

  • پیام تبریک مهندس شفیعی شهردار کلانشهر اراک به مناسبت 9 اردیبهشت روز شو...

    تشکیل شوراهای اسلامی در نهم اردیبهشت ماه سال 59، به فرمان مدبرانه حضرت امام خمینی ره و به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در راستای تکریم هویت انسانی و ایجاد پل ارتباطی بین مردم و دولت صورت پذیرفت، که همواره در موفقیت و پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی نقش به سزایی داشته است.
    شورا نهادی مقدس است که بدون شک نشان دهنده عمق تفکر مردم‌سالاری دینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بوده که ریشه در قرآن و مبانی گسترده دین مبین اسلام دارد.
    با تاسیس شورای اسلامی شهر فرایند واگذاری امور به مردم و نقش‌آفرینی آنان در تعیین سرنوشت خود و جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند، عینیت یافت و بیش‌ازپیش مشاهده شد.
    اینجانب ضمن تبریک روز شوراها به همه اعضای خدوم و پرتلاش شورای اسلامی شهر اراک از درگاه خداوند متعال موفقیت همگان را در مسیر خدمت رسانی صادقانه و خالصانه به شهروندان مسئلت می نمایم.
    با امید به اینکه به مدد الهی و همراهی شهروندان و مسوولین روز به روز این نهاد، بالنده تر و با تجربه تر از پیش در جهت ارائه خدمت خالصانه و جهادی گام بردارد.
    محمدکریم شفیعی
    شهردار کلانشهر اراک
    :

    لینک اصل محتوا در شهرداری اراک



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:30 ع توسط شاهین محبی


توزیع مخازن سه گانه تفکیک پسماند ویژه ادارات و مدارس در هفته آخر فرورد...


 

  • توزیع مخازن سه گانه تفکیک پسماند ویژه ادارات و مدارس در هفته آخر فرورد...

    حمیدرضا قناتی سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در این خصوص گفت: آشنا ساختن اقشار جامعه با روش های کاهش تولید پسماند، تفکیک از مبدا و مشارکت در چرخه بازیافت تنها با حسن نظارت و حس مسوولیت ممکن خواهد شد.
    وی افزود: سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک با توجه به رسالت ذاتی خویش و در مسیر اجرای قانون مدیریت پسماندها در جهت ترغیب و آگاه سازی شهروندان برای مشارکت در طرح تفکیک از مبدا و چرخه بازیافت، اقدام به تهیه مخازن سه گانه تفکیک پسماند ویژه ادارات و مدارس نموده که با استفاده از آن کاغذ، پسماند خشک و پسماند ویژه در مدارس و ادارات تفکیک می شود.

    :

    لینک اصل محتوا در شهرداری اراک



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:30 ع توسط شاهین محبی


برگزاری دوره تکمیلی نجات از سیلاب ویژه تمامی آتش نشانان استان مرکزی


 

  • برگزاری دوره تکمیلی نجات از سیلاب ویژه تمامی آتش نشانان استان مرکزی

    مسعود آقازیارتی رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اراک گفت: با توجه به حجم بارش های اخیر و سیلابی شدن رودخانه ها و لزوم بازآموزی و کسب مهارت های تخصصی مرتبط با امداد و نجات در این رابطه؛ با همکاری دفتر شهری و شوراهای استانداری مرکزی، دومین دوره آموزشی نجات از سیلاب با بهره گیری از اساتید مجرب این رشته در سازمان آتش نشانی اراک به مدت چهار روز از تاریخ 8 الی 11 اردیبهشت ماه سال جاری در محل رودخانه قهره چای منطقه خنداب برگزار می گردد.
    وی با اشاره به اینکه در این دوره آموزشی تمامی آتش نشانان استان مرکزی حضور دارند، ادامه داد: تعداد 300 نفر از نیروهای عملیاتی و آتش نشانان سراسر استان مرکزی در این دوره حاضر و با پیشرفته ترین و آخرین تکنیک‌های امداد و نجات در سیلاب و آب‌های خروشان آشنا خواهند شد.
    آقازیارتی در ادامه هدف از برگزاری این دوره آموزشی را افزایش توان علمی و عملیاتی هر چه بیشتر آتش نشانان در برخورد با حوادث غیرمترقبه عنوان کرد و افزود: در این دوره آموزشی اصول و تکنیک‌های نجات از کانال ها آبرسانی و رودخانه ها، معرفی و نحوه استفاده از تجهیزات پیشرفته، روش‌های عملیات در سدها، نحوه اعزام تیم های امدادی و استقرار در محل حادثه و چگونگی جستجو در سیلاب مطرح و مورد آموزش و بازنگری قرار خواهد گرفت.
    وی در پایان تصریح کرد: سازمان آتش نشانی شهرداری اراک برای مقابله با این حوادث از تجهیزات و امکانات نسبتا مناسبی برخوردار بوده و کارکنان عملیاتی این سازمان با آموزش و تمرینات مستمر آماده خدمت رسانی به شهروندان در مواقع بحران می باشند.

    :

    لینک اصل محتوا در شهرداری اراک



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:29 ع توسط شاهین محبی


بازدید اعضای کمیسیون خدمات شهری، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر از...


 

  • بازدید اعضای کمیسیون خدمات شهری، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر از...

    یکی دیگر از سری جلسات کمیسیون خدمات شهری، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر اراک صبح امروز 8 اردیبهشت ماه 98، به ریاست طوفان محمدی و با حضور اعضای شورا برگزار شد .
    در ابتدای این جلسه، رییس و اعضای کمیسیون خدمات شهری، به بررسی اقدامات انجام شده در خصوص کلیه مصوبات مربوط به سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری از ابتدای دوره پنجم شورا تاکنون و علل تاخیر یا عدم اقدام احتمالی در خصوص برخی مصوبات مذکور ( اعم از حوزه سیما و منظر شهری همچنین حوزه پارک ها و فضای سبز ) پرداخته و در این زمینه نقطه نظرات و پیشنهادات خود را ارایه و زمانبندی جدیدی برای برنامه های در دست اقدام تعیین نمودند .
    همچنین در این جلسه، مشکلات پارک جنگلی شهید با هنر به ویژه در حوزه نحوه واگذاری کیوسک های تنقلاتی و همچنین علل عدم برخورد با کیوسک های عرضه کننده سیگار و قلیان و در ادامه عدم نظافت مطلوب پارک با توجه به در پیش بودن فصل تابستان مورد بررسی قرار گرفت و در این رابطه اعضای کمیسیون به بحث و تبادل نظر پرداختند .
    در پایان جلسه، رییس و اعضای کمیسیون خدمات شهری، از پارک جنگلی شهید با هنر با محوریت بررسی قابلیت های سرمایه گذاری در پارک مذکور بازدید بعمل آوردند و در ادامه مشکلات پارک بررسی شد و در خصوص نظافت پارک و برخورد قانونی با عرضه کنندگان قلیان تصمیماتی اتخاذ گردید.

    :

    لینک اصل محتوا در شهرداری اراک



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:29 ع توسط شاهین محبی


طرح جامع شهر اراک به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارسال گردید


 

  • طرح جامع شهر اراک به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارسال گردید

    مدیرکل راه و شهرسازی استان مرکزی از ارسال طرح جامع کلان شهراراک پس از سال ها بلاتکلیفی جهت طرح در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در هفتم اردیبهشت سال جاری به وزارت راه و شهرسازی خبر داد.
    احمد مرزبان گفت: عقد قرارداد این طرح در تاریخ 91/3/16 توسط این اداره کل انجام شده پس از بارها بررسی در جلسات گروه های کارشناسی و کارگروه های مربوطه، سر انجام در 25 اسفند سال 97 در شورای توسعه و برنامه ریزی استان مطرح و به تصویب رسید.
    وی افزود: از آنجایی که روال تصویب این طرح بسیار طولانی تر از حد معمول شده بود و حجم مطالعات و نقشه های آن به بیش از هزار صفحه می رسد لذا جمع بندی نهایی اسناد و مدارک مربوطه و هماهنگ نمودن آنها با تغییرات جمعیتی و ..... خود به یکی از چالش های اصلی طرح تبدیل شده بود که با پیگیری شبانه روزی در اداره کل و برگزاری بیش از شش جلسه با سایر دستگاه های مرتبط پس از اخذ مصوبه شورای برنامه ریزی و توسعه وبیش از پانزده جلسه هم اندیشی و هماهنگی و تکمیلی در اداره کل اماده ارسال به وزارت متبوع شد.
    مدیرکل راه و شهرسازی اضافه کرد: با توجه به قول مساعدی که این اداره کل در حضور مسوولین استان و شهروندان مبنی بر تعیین تکلیف موضوع تا پایان اردیبهشت ماه داده اند، بزودی با تصویب این طرح که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقه بندی مربوط به حوزه های مسکونی،صنعت،بازرگانی،اداری ،کشاورزی ، تاسیسات و تجهیزات و تسهیلات شهری و نیازمندی های عمومی شهری خطوط کلی ارتباطی و..... سطح لازم برای ایجاد تاسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق نوسازی ،بهسازی و اولویت های مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی بر اساس شاخص های توسعه پایدار تهیه و تنظیم گردیده شهر اراک را به فضایی مناسب و در خور نام مرکز استان و در شان شهروندان فرهیخته آن تبدیل کند.
    وی افزود: بدیهی است تصویب طرح جامع همانگونه که از نام آن پیداست پایان راه نبوده و تازه آغاز راهی در جهت توسعه روز افزون شهری با همکاری و هماهنگی هر چه بیشتر مجموعه مدیریت شهری خواهد بود و این اداره کل در اسرع وقت تهیه طرح تفصیلی را در چارچوب مصوب خود آغاز خواهد نمود و مسلم می داند نتیجه بخش بودن کلیه طرح ها در پرتو همکاری بین دستگاه های اجرایی و مردم شریف امکانپذیر خواهد شد

    :

    لینک اصل محتوا در شهرداری اراک



  



نوشته شده در تاریخ 98/2/8 ساعت 7:29 ع توسط شاهین محبی


اجرای عملیات ترمیم و لکه گیری آسفالت معابر منطقه سه اراک


 

  • اجرای عملیات ترمیم و لکه گیری آسفالت معابر منطقه سه اراک

    در راستای خدمت رسانی هرچه بیشتر به شهروندان در فرآیند عبور و مرور، عملیات ترمیم و لکه گیری آسفالت معابر منطقه کرهرود در خیابان های حاجیان، فاطمیه،گل ها، شهید رحمتی، محله سادات، ابتدای جاده ورودی سنجان ،میدان بسیج، بلوار کربلا و کوچه مولایی نژاد کوی رودکی توسط نیروهای اجرایی شهرداری اراک انجام گردید.
    :

    لینک اصل محتوا در شهرداری اراک



  





طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ